Ingrediente
- 6 dovlecei mari
- 450 gr. – carne tocată de porc
- 450 gr. – carne tocată de vită
- 6 roșii medii decojite (mărunțite)
- 4 căței – usturoi
- O ceapă mare
- ½ cană – vin roșu (sec sau demidulce)
- 150 gr. – cașcaval răzuit
- 50 gr. – mozzarella
- 9 linguri – ulei de măsline sau de floarea soarelui
- Sare și piper negru
Procesul de preparare
Pasul 1
Încinge un ceaun cu 2 linguri de ulei. Pune ceapa tăiată cubulețe în ceaun și călește-o circa 2 minute. Adaugă carnea tocată și amestecă neâncetat circa 5 minute la foc mediu. Toarnă vinul și mărește flacăra până se evaporează alcoolul (circa 3-4 minute). Pune roșiile decojite, usturoiul mărunțit și asezonează cu sare și piper. Redu focul la minim și lasă să fiarbă circa o oră (amestecând din când în când).
Pasul 2
Între timp taie dovleceii felii pe lungime (5-6 felii de la un dovlecel). Pune-i într-un bol încăpător și condimentează-i cu sare și piper. Încinge tigaia cu ulei și prăjește dovleceii la foc mediu aproximativ 2-3 minute pe ambele părți sau până ce se rumenesc puțin. Scoate-i pe șervețel de hârtie să se absoarbă excesul de grăsime.
Pasul 3
Încinge cuptorul la 180 de grade C. Întinde circa 2-3 linguri de sos de carne la fundul unei tave dreptunghiulare de copt. Pune peste el primul strat de dovlecei (1/4 din cantitate), astfel încât să se suprapună macar puțin între ele, pentru a forma un strat compact, care să nu permită scurgeri ale umpluturii. Peste dovlecei întinde un strat de sos de carne (1/3 din cantitate). După care presară cașcaval ras (1/4 din cantitate) și repetă aceeași procedură până se termină ingredientele. Pe ultimul strat de dovlecei răzuiește cașcavalul și mozzarella. Pune la cuptor timp de 25-30 de minute sau până ce lasagna se rumenește la suprafață.
Pasul 4
Sugestii: - Poți folosi orice tip de cașcaval dorești (parmezan, olandez ș.a), doar să se topească repede. - Dacă nu folosești vin în mâncare, adaugă în loc – apă sau supă de legume/carne. - În loc să prăjești dovleceii în tigaie, pune-i în cuptorul încălzit la 180 de grade C. pentru 20-25 de minute sau până ce se înmoaie.