CRENVURȘTI ÎN ALUAT

Timpul de pregătire: 120 minute
Gradul de dificultate: Mediu

Ingrediente

  • 12 crenvurști

Pentru aluat:

  • 500 gr. – făină albă
  • 200 gr. – lapte călduț
  • 1 ou de găină
  • 7 gr. – drojdie uscată
  • 1 linguriță – zahăr
  • 1 linguriță – sare
  • 30 gr. – unt și încă puțin pentru uns
  • 1 gălbenuș de ou
  • Ulei de floarea soarelui

Procesul de preparare

Pasul 1

Pune într-o farfurie adâncă laptele călduț, presară deasupra zahărul și pachețelul de drojdie uscată și lasă-l să se umfle puțin (circa 2-3 minute).

Pasul 2

Pune făina cernută într-un bol încăpător, peste ea adaugă sarea, untul, oul și laptele cu drojdie.

Pasul 3

Amestecă de la început cu o spatulă (lingură) până începe să se omogenizeze aluatul. Apoi frământă energic timp de 10-12 minute (dacă aluatul se lipește de mâini, adaugă puțină făină).

Pasul 4

Pune aluatul într-un castron uns cu ulei. Deasupra unge aluatul cu unt și acoperă-l cu o folie alimentară și cu un șervet. Așează-l într-un loc călduț pentru o oră sau până ce se va dubla în volum.

Pasul 5

După ce a crescut aluatul, presară planul de lucru cu făină și răstoarnă aluatul. Întinde aluatul într-o formă dreptunghiulară (cam de 30 cm. lungime și 20-25 cm. lățime).

Pasul 6

Taie aluatul în 6 fâșii groase de 3-4 cm. pe verticală. După ce ai tăiat fâșiile pe verticală la mijloc taie-le în jumate pe orizontală (în așa fel încât să se primească 12 fâșii).

Pasul 7

Ia câte o fâșie de aluat și ruleaz-o împrejurul unui crenvurșt de 3-4 ori, după care pune-o pe tava tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei. Fă același lucru cu toți crenvurștii.

Pasul 8

Acoperă crenvurștii rulați cu un prosop de bucătărie și lasă-i pentru 20-30 de minute să mai crească.

Pasul 9

Încălzește cuptorul la 180 de grade C. Unge crenvurștii în aluat cu gălbenuș de ou bătut și dă-i la cuptor pentru circa 25 de minute.

Pasul 10

Crenvurștii în aluat îi poți mânca calzi cu muștar, ketchup sau orice dorești.

Chișinău Bălţi Soroca Hîncești Caușeni